2013. november 27.

mű vagy igazi?

komolyan elgondolkodtam a fenyőfa kérdésén, most, hogy vészesen közeledik a karácsony.
évek óta nem állítok fát. ennek magyarázata, hogy már jó régóta egyedülálló vagyok, meg időközben lett egy gyerekem is és a szüleim ragaszkodtak hozzá, hogy velük legyünk karácsonykor északon. 
most viszont, hogy már a kölök cseperedik, fontosnak tartom, hogy nekünk is legyen újra saját karácsonyunk, saját fával, a mi díszeinkkel (amiket évekkel ezelőtt saját kezűleg varrtam, gondosan válogattam, beszereztem), a mi otthonunkban, a mi szokásainkkal.
réges-régen, amikor még párkapcsolatban éltem és a karácsonyokat együtt töltöttük, mindig volt saját fánk. már akkor fontosnak tartottuk, hogy ne kivágott fánk legyen, figyelve és gondolva a környezetvédelemre, életterünkre, zöld életmódra. így cserepes fenyőt vásároltunk, amit aztán kiültettünk a kertbe. azóta is ott cseperednek.
most is eszembe jutott a cserepes változat, de miután már korábban is nem kis erőfeszítéseket tettem a kertem kertté alakítására, hogy minél nagyobb hasznos terület legyen a rendelkezésünkre, így a cserepes fenyő vásárlást elvetettem. mondván inkább legyen kertem, mint idővel egy fenyőerdőm.
a hétvégi nagy bevásárlás alkalmával az áruházban bolyogva eljutottam a karácsonyi szezonális részleghez, ahol belebotlottam a műfenyőkbe. és meglepetésemre már rég nem olyan gagyik mint száz éve voltak, nagyanyáim idejében. meglepően tetszetősek és élethűek voltak. persze minél tovább néztem őket tüzetesen, annál inkább láttam, hogy ezért ez mégsem igazi, de bakker még a friss hajtások üde zöld ágvégei és a fenyőág kis pici kéregbizbaszai is megvoltak. jó-jó az illesztések nem voltak hibátlanok, de azt lehet az áruház aznapi unott dolgozói cseszték el az összeállításnál.
az árát is meglepően jónak találtam. annyiba fájna, mint egy  naaagy igazi. és aztán persze remélhetőleg több karácsonyt kibírna.
tuuudom, nem lenne fenyőillat, de azt meg könnyen lehet varázsolni egy-két igazi fenyőággal, vagy illóolajokkal, illatosító bizbaszokkal.
viszont nem kéne a tűlevelet porszívózni, vagy azon aggódni, hogy a szőnyegben marad és majd még húsvétkor is böki az ember talpát, mert úgy beleakadt a szőnyegszőrbe, hogy a porszívó sem hozza ki.
szóval részemről több érv szól mellette, mint ellene.
persze még nem állt össze a fejemben a lista, hogy milyen más kritériumoknak kell megfelelnie a kiválasztott műfenyőnek és mi alapján válasszak?
Ti hogy vagytok ezzel? vennétek műfenyőt? ha vennétek milyet választanátok?

6 megjegyzés:

  1. En nem vennek mufenyot. Megha remek utanzat is, akkor sem az igazi. Azzal hogy egy fat meghagysz egy even egyszer, meg nem sokat tettel a kornyezetert.Nem tom otthon hogy van, de itt kulon osszeszedik a fenyoket karacsony utan es felhasznaljak valamire. Szoval szerintem ezzel megmentenek egy masik fat, ami ugyis ki lett volna vagva. Udv Koma

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nem az igazi. Itthon is külön összeszedik, de hogy mit csinálnak vele, azt nem tudom.
      Persze, az csak egy fa! És szintén külhonban élő barátném mondta, hogy gondoljak arra is, hogy a műfenyő előállítása mekkora környezetszennyezéssel jár.
      És hát persze, az is igaz, hogy akkor mi lesz a kivágott fákkal? Jajj-jajj, nem könnyű a döntés!
      Csók a családnak! :)

      Törlés
  2. Nálunk a műfenyő bevált, már évek óta hagyománya a karácsonyi készülődésnek. Gondosan ki kell hajtogatni, hogy az ágai úgy álljanak, mint az igazi fenyőé :)
    Persze nincs illata, de nem szárad össze és nincsenek bosszantó apró tűlevelei sem, amit olyan nehezen lehet összetakarítani.
    A lényeg, hogy minél élethűbb legyen. 4 éve használjuk ugyanazt a fát, és még mindig szép. Pár hét múlva megnézheted úgyis.
    Ugyan lehet, hogy ezzel a környezetért nem sokat teszünk, de jobban érezzük magunkat tőle.

    Legközelebb ilyet vennék:
    http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/20244078/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tudom, hogy nálatok műfenyő van és frankón bevált. És ha majd nekünk is olyan lesz, akkor nem hinném, hogy a kis Bende nekiállna vizsgálgatni, hogy az mű-e vagy igazi. Neki a hatás és a köré kerekített történet, vagyis a mi hagyományunk lesz a legnagyobb élmény. :)

      Törlés
  3. Nekünk már legalább 5-6 éve műfenyőnk van, és remekül bevált. Nem is kellene már igazi:) Nagyon könnyű összeállítani, kb 5 perc, mindig is utáltam faragni az igazit, csak baj volt vele.Ha elég sokáig használod biztos hogy kíméled a környezetet is vele. Mi is próbálkoztunk előtte cserepes fenyővel, de amikor előmászott belőle egy hangyaboly, akkor felhagytunk vele

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fenyőtalpba való beleillesztés és az ezzel járó faragás, szentségelés, szúrós tüskék, bosszankodás valóban nyomós érv, de ha belegondolok ez is a karácsonyi készülődés része.
      Az idén nem fog kiderülni, hogy melyikre esik a választásom, mert nem itthon karácsonyozunk.
      De nagyon a mű felé hajlok. :)

      Törlés